Népszerű bejegyzések

2013. május 28.

Vaníliás körte tészta bundában

A bunda miatt egyből az jut eszébe az embernek, hogy biztos bő olajban kell sütni... ezek a beidegződések, lehet, hogy át kellene neveznem? 

Mondjuk körte takaróban? Az sem lehet rossz.





Hozzávalók 4 főre:

4 közepes kört
4 csomag vaníliás cukor
kevés citrom aroma (elhagyható)

Tésztához:
25 dkg liszt + a formához
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
csipet só
2 tojássárgája

Krémhez:
1/2 cs. vanília pudingpor
2,5 dl tej
1 tojás
100 ml tejszín
5 ek. cukor

A körtéket meghámozzuk, ha van szára, hagyjuk rajta, jól mutat. Enyhén cukros vízben puhára főzzük. 
A lisztet egy tálba szórjuk, közepére mélyedést csinálunk és beledaraboljuk a vajat, rászitáljuk a porcukrot és a csipet sót. Összemorzsoljuk, amikor már morzsalékos, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját. Sima tésztává dolgozzuk.Fóliába csomagolva fél órát pihentetjük.  
Kinyújtjuk a tésztát 3mm vastagra. Én egy 22x11x3 cm tepsit használtam, ebben tökéletes elfér 2 darab körte. Kivajazzuk és lisztezzük a tepsit és a tésztának a 1/3át belefektetjük, úgy hogy pereme is legyen. A körtéket ha megpuhultak óvatosan kihalásszuk a vízből. A tészta másik 1/3át 1cm-es csíkokra vágjuk, minél hosszabb, annál jobb. A körtékre rászórjuk a vaníliás cukrot és egy csöpp citromaromát löttyintünk rá majd betekerjük a csíkokra vágott tésztával és beleállítjuk a tésztával bélelt tepsibe. Körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Aki nem szereti a kemény tésztát csinálhatja leveles tésztával is. 
Amíg sül elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a cukorral, a tojássárgájával és egy kevés tejjel, majd a többi tejhez hozzáadva sűrűre főzzük. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön habbá verjük, és a langyos pudinghoz keverjük. 
Ha megsült a körte a körte mellé öntjük majd langyosan tálaljuk. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése