Népszerű bejegyzések

2013. július 5.

Mintás piskótatekercs

Sosem sütöttem még piskótatekercset, de érdemes volt kipróbálni. Finom, puha.... nyámm.
Ajándékba készült, nagyon örültek neki.



Díszítéshez:
1 tojásfehérje
40 gr liszt
30 gr cukor
30 gr vaj
ételfesték, vagy ha barna mintát szeretnénk cseréljünk ki 20 gr lisztet kakaóra

Tésztához:
5 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
1/2 tk. szódabikarbóna

Tetszés szerinti krém, lekvár



A díszítéshez a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a cukorral majd adjuk a tojásfehérjéhez. Szitáljuk bele a lisztet és ha kakaóval dolgozunk, azt is. Dolgozzuk össze óvatosan, hogy a fehérje ne nagyon törjön meg, keverjük bele az ételfestéket, tetszés szerinti mennyiségben, attól függően, mennyire akarunk sötét színt.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és rajzoljuk meg rá a mintát. A kívánt mintát előre meg is rajzolhatjuk, de ne legyen túl aprólékos. Töltsük egy zacsiba és vágjuk ki a sarkát, majd rajzoljunk vele. Nekem így nem igazán jött össze, nagyon folyt ehhez a massza, ezért kiskanállal pöttyintgettem a tésztát.

A tésztához a tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral majd szitáljuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. A fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszához.

Öntsük a tésztát a mintánkra, igyekezzünk úgy, hogy ne nagyon kelljen utána igazítani. Ha mégis, fogjuk a sütőpapírt a tepsihez és forgassuk addig, amíg a massza el nem terül eléggé.

Előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ha kész, kifordítjuk egy tálcára, lehúzzuk a sütőpapírt, nedves konyharuhát fektetünk rá, úgy, hogy a mintás fele legyen a ruha felé és feltekerjük. Ha a tészta széle kissé megkeményedett sütés közben, vissza fog puhulni. Hagyjuk langyosra hűlni feltekerve majd tekerjük ki, töltök meg tetszés szerinti krémmel (nálam házi eperlekvár) és tekerjük vissza.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése