Népszerű bejegyzések

2015. április 6.

Málnamousse vörösborzselével

Az alapötet Praliné Zsuzsitól származik, az ő málnamousse receptjét dolgoztam át kissé és öntöttem új formába. 
A vörösbor és a málna örök klasszikus páros, most sem csalódtunk benne. Érdemes kipróbálni!



Málna mousse
250 g málna
10 g zselatin
1 db tojásfehérje (S méretű!)
100 ml habtejszín
20 g cukor
15 ml víz
Vörösbor zselé
1 dl vörösbor
20 g zselatin
30 g cukor
Csokoládé glazúr
100 g étcsokoládé
100 ml habtejszín
1 ek méz
Piskóta
1 db tojás
2 ek cukor
2 evőkanál liszt

Málna mousse
A málnát megmelegítjük, hogy könnyebben dolgozzunk vele, majd átpasszírozzuk. Az így kapott pürét felforraljuk. Elzárjuk alatta a gázt, és elkeverjük benne a zselatint. Ha valaki az édesebb desszerteket szereti, itt adhat hozzá 2 ek. cukrot. Ezt kihagyva egy friss, üde, savanykás sütemény lesz az eredmény.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd külön a habtejszínt is. Ha állati tejszínt használunk, adjunk hozzá 1 cs habfixálót.
Ha a málna szobahőmérsékletűre hűlt, a két habot hozzákeverjük.
Előkészítjük a félgömb alakú szilikon formát. (Ennek hiányában a következőképp készítjük el: 15 cm-es tortaformában megsütjük a piskótát, rákanalazzuk a zselét. Ha kihűlt, a karikába töltjük a mousset és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a formából kivéve leöntjük a glazúrral.)
A félgömb alakú formákat félig töltjük mousse-al és eligazgatjuk, hogy az gömb egész belső felületét befedje.

Vörösbor zselé
A zselét kétféleképpen is elkészíthetjük. Zselatinnal vagy pektinnel. Zselatinnal masszívabb, pektinnel könnyebben vágható zselét kaptunk. Ha zselatinnal dolgozunk: A bort felforraljuk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a cukrot és a zselatint. Kiöntjük a zselét egy lapos, folpackkal bélelt tányérba vagy műanyagdobozba.
Ha pektinnel dolgozunk: A bort egy lábosba töltjük, melegíteni kezdjük. A cukrot és a pektint összekeverjük és a meleg, de még nem forró borhoz keverjük. 5-6 percig forraljuk, amíg keverésnél a lábos alja határozottan kilátszik. Ekkor egy folpackkal leterített tányérra vagy műanyag dobozba öltjük és megvárjuk amíg megszilárdul.
Ha megkötött, kör alakú szaggatóval (kb 3 cm átmérőjű) köröket szaggatunk és minden félgömbben elhelyezünk egyet.
A gömböket teletöltjük a mousse-szal.

Csokoládé glazúr
A tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apró darabokra tört étcsokoládéra. Érdemes jó minőségűt használni, sokat dob az ízvilágon. Hozzákeverünk 1 ek. mézet, ettől lesz fényes a máz.

Piskóta
1 egészt tojást habbá verünk. El fog tartani 10 percig, de ekkora mennyiségnél egyszerűbb, mintha szétválasztanánk. Amikor már majdnem kész, hozzáadunk 2 ek cukrot, még egy kicsit habosítjuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
Vékonyan egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, és 5 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, átfordítjuk egy másik sütőpapírra és azt, amin sült lehúzzuk róla. 10 kis kört szaggatunk belőle.

Összeállítás
A mousse-okra helyezünk 1-1 kör piskótát, finoman belenyomkodjuk. Fagyasztóba tesszük 1 órára, hogy ki tudjuk fordítani a formákból.
Ha kifordítottuk, rácsra helyezzük őket és leöntjük a kissé megmelegített csokoládé glazúrral.
Tetejét díszíthetjük egész málna szemekkel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése