Népszerű bejegyzések

2015. április 6.

Kávékrémes mini éclair

A francia sütik nem hagynak nyugodni, most épp ez a kis csoda készült nálam.
Lágy, aromás kávé krémet rejt a tésztakéreg, de sokféleképpen variálhatjuk.



Tészta
1.25 dl víz
1.25 dl tej
140 g liszt
110 dkg vaj
5 db tojás
1 csipet só és cukor
Töltelék
2 tasak vaníliás pudingpor
500 ml tej
2 ek instant kávé
50 g vaj
100 g cukor

Díszítés
10 dkg cukor
5 ek kávébab
100 ml habtejszín
10 dkg étcsokoládé
1 ek méz


Tészta

A tejet, vizet és a vajat feltesszük forrni egy csipet sóval és cukorral. Várjuk meg, amíg az egész teljesen felforr, hagyjuk így 1 percig, majd öntsük hozzá a lisztet, és keverjük egy fakanállal folyamatosan. Miután összeállt egy gombóccá, még 2-3 percig keverjük, ez fontos a megfelelő állagú tészta eléréséhez.
A tésztát rakjuk át egy másik edénybe. Egy mérőpohárba üssük bele a tojásokat, fontos, hogy 250 ml legyen. Nekem ehhez a nagyon picike S-es tojásokból 6 db-ra, a házi óriásokból 4 db-ra volt szükségem, de mérjünk!
Kézi mixerrel folyamatosan keverjük a tésztát, és közben lassan, lehetőleg egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Megvárjuk, amíg egy elkeveredik, és ezután jöhet a következő.
Ha az összes tojást beledolgoztuk, áttöltjük a tésztát egy habzsákba. Sima vagy csillagcsöves kinyomócsövet is használhatunk, csak megfelelően vastag legyen.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire egyenes, 2 ujjnyi vastag, 5 cm hosszú csíkokat nyomunk a tésztából. 20-25 percig sütjük 180-200°C-on. Ne nyissuk rá a sütőajtót, mert össze fog esni.

Töltelék
A pudingport a tejjel, cukorral, instant kávéval megfőzzük. Ha nincs erős instant kávénk, akkor a tej egy részét cseréljük le erős, főzött kávéra.
Hagyjuk kihűlni, majd egy mixer segítségével dolgozzuk bele a vajat.
Ha a tésztáink is kihűltek, egy habzsák segítségével betöltjük. Sok helyen lehet kapni direkt fánk töltéséhez használható csövet, ez megkönnyíti a dolgunkat. A tésztarudak tetejére vagy aljára 1-2 lyukat fúrunk, és ezen keresztül betöltjük a krémet.

Díszítés
Kávébab grillázzsal és étcsokoládé glazúrral díszítjük. A cukrot karamellizáljuk, és belekeverjük a kissé összetört kávébabot. 2 sütőpapír között vékonyra "nyújtjuk" ezt a masszát. Még melegen tudjuk darabolni, formázni.
A glazúrhoz a tejszínt felforraljuk, a csokoládét apró darabokra törjük.
Ráöntjük a csokira a tejszínt, elkeverjük, amíg teljesen egyenletes lesz, és hozzáadjuk a mézet. Ebben a keverékben mártjuk meg a fánkok tetejét, majd a grillázzsal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése