Népszerű bejegyzések

2013. október 6.

Almás diós kosárkák szerecsendióval és gyömbérrel

Valami igazán télieset szerettem volna enni és számomra nincs téliesebb íz mint a fűszeres sült alma. Ehhez jött, hogy a linzer tészta nemrég volt tananyag, gyakorolni kell, így már össze is állt a desszert. Imádom, ahogy a gyömbér, az alma és a fahéj összefonódik, erre jön még a szerecsen dió ami fantasztikussá teszi. Érdemes kipróbálni, csak ennyit mondok!



Barna linzer tésztához:

250 g liszt
50 g darált dió
166 g vaj/margarin
83 g porcukor
1 kisebb tojás sárgája
3 g vaníliás cukor
3 g citromhéj reszelék

Az eredeti recept 3 kg liszthez számol, ezért az érdekes számok.

A lisztet a darált dióval összekeverjük.
Egy másik tálban a vajat összedolgozzuk a porcukorral és a tojás sárgájával. Ezt egy kézi habverővel vagy egyszerűbben kézzel tudjuk megtenni. Ha egynemű hozzáöntjük a diós lisztet és az ízesítőket és gyorsan összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük, eddig elkészítjük az alma tölteléket.

500 g alma (pucolva, kicsumázva, felkockázva mérve)
100 g cukor
3 tk méz
1,5 tk fahéj
egy kisebb szerecsendió fele
kis darabka gyömbér

Az almát megpucoljuk, magházát eltávolítjuk egy körülbelül 1cm x 1cm-es kockákra vágjuk. A cukorral összeforgatjuk és állni hagyjuk 20 percet amíg levet ereszt.Ezt a levet leöntjük róla majd az ízesítőket hozzáadjuk, a szerecsendiót és a gyömbért ráreszeljük. Elkezdjük főzni majd ha már minden levét elfőtte és megpuhult szépen, jó is lesz.

A tésztánkat kinyújtjuk 3-4mm vastagra és a kosárka formákat kibéleljük vele. A formákat nem kell vajazni, mivel a tésztánk vajas ki kell hogy pottyanjon ha megsült. Az alját megszurkáljuk és 3 percre betoljuk a sütőbe.
Kivesszük, az alma tölteléket belekanalazzuk és tovább sütjük 10 percet vagy amíg a kosárkák széle elkezd barnulni.

5 dkg csokit megolvasztunk amíg sülnek. Pár csepp olajat keverünk bele. Ha megsültek kiforgatjuk a formából, egymás mellé sorakoztatjuk és az olvasztott csokit rácsorgatjuk.
Hidegen, melegen egyaránt finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése