Népszerű bejegyzések

2015. január 12.

Paris-Brest, azaz képviselőfánk delux

Rá vagyok kattanva a francia sütikre. Nem csoda, hiszen ők igazán tudják, mitől döglik a légy. Hahhh.

Nos, a Paris-Brest egy égetett tésztából készülő mennyei manna. Ebből a tésztából készül még többek között a képviselő fánk és az eclair fánk.
A tésztával régen nagyon sokat szenvedtem. A Nagykönyv (tankönyv) azt írja, hogy az összetevőkből (liszt-folyadék-zsiradék) egyenlő arányban kell tésztát készíteni. Ezekkel az arányokkal nekem soha nem lett tökéletes  a végeredmény, de ráakadtam erre a receptre! A recept szerzője a folyadék mennyiségét drasztikusan megemelte. Kipróbáltam, és tökéletes lett! A krém egy nagyon egyszerű, de isteni finom.





Hozzávalók a tésztához:

125 ml víz
125 ml tej
110 g vaj/margarin
140 g liszt
5 db kisebb tojás
1 marék szeletelt mandula

A vizet, a tejet és a vajat egy lábosba mérjük. Alaposan felforraljuk majd hozzáöntjük a lisztet és miután összeállt egy labdává még 1-2 percig erőteljesen kevergetjük a lángon.
Átöntjük a masszánkat egy magasabb falú tálba és kézimixerrel a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Ha nagy tojásaink vannak inkább csak 4-et adjuk hozzá. Egymás után, csak akkor jöjjön a következő ha az előző már rendesen elkeveredett.
Ha kész, áttöltjük egy habzsákba, aminek a végére egy nagyobb sima vagy csillagcsövet rakunk.

Sütőpapírra körülbelül 7 cm átmérőjű köröket rajzolunk majd erre nyomjuk a tésztánkat. Nekem ebből a mennyiségből 11 db fánkom lett.
Tetejét lekenjük vízzel és megszórjuk szeletelt mandulával. 180 °C-on sütöttem 25 percet. Csak akkor vegyük ki a sütőből ha a külseje már teljesen megszilárdult, különben össze fog esni.

Hozzávalók a krémhez:

2 cs. vaníliás pudingpor
6 dl tej
2 ek. cukor
5 ek. mogyorókrém/nutella
2 ek. puha vaj

400 g állati tejszín
2 cs. habfixáló

2 csomag pudingot megfőzzük 6 dl tejben, a végén hozzákeverjük a cukrot, majd a tűzről levéve a mogyorókrémet. Nálam földimogyoró krém került bele, isteni! Alaposan kihűtjük. Betöltés előtt elkeverjük benne a vajat, ettől kellemesen krémes lesz.

A tejszínt kissé felverjük majd hozzáadjuk a habfixálót és keményre verjük.

Betöltés:
A fánkokat kettévágjuk, a krémet és a tejszínhabot is csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és a fánkokra adagoljuk, tetejét ráhelyezzük és meghintjük porcukorral.

Azonnal fogyasztható de másnap is finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése