Népszerű bejegyzések

2013. július 1.

A kihívás


Szóltak, hogy a "falumban" vásár lesz a hétvégén, és szívesen látnának engem és az alkotmányaimat (ékszerek és a bonbonok). Mindezt csütörtök délután, a vásár szombaton kezdődik. Hát jó, legyen, kellenek a kihívások, a korlátok pedig ledöntésre valók. Így hát elkezdett pörögni az agyam, hogy mit is alkossak. Volt szó tiramisu bonbonról, fenyőmézes bonbonról, ésatöbbi. Minden esetre vettem 1 kg étcsokit és 1/2 kg fehér csokit, lesz ami lesz. Péntek reggel felpattantam és már álltam is neki főzni, keverni, kavarni.
Az első, amit elkészítettem a törökméz volt. A recept isteni, de nem kell abba a hibába esni, amibe én, várni, hogy "kapjon még egy kicsi színt". Amikor elkezd picit aranyosodni, már mehet is bele a szódabika.
Tehát akkor a recept:
10 dkg cukor
3 ek. méz
1 1/2 tk. szódabikarbóna

Előkészítünk egy tepsit, jénait, tálcát, amelyik szimpatikus, amibe majd beleöntjük a törökmézünket. Kibéleljük sütőpapírral és nagyon! vékonyan megolajozzuk.
A mézet és a cukrot összekeverjük és feltesszük melegedni. Nem szabad a tűzön már keverni, csak rázogatni az edényt. Amikor kapott egy kis szint levesszük a tűzről és hozzákeverjük a szódabikarbónát. Kiöntjük az előkészített edénybe kicsit elegyengetjük és szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni. Nem kell rá túl sokat várni.
Finom, puha, levegős lesz a végeredmény, nem a fogkitörős fajta.


 Végül a sok ötlet közül a 3 befutó:  Rákóczi túrós, Barna sörös meggy, Sangriás aszalt áfonya

A Rákóczi túrós hozzávalói:

200 gr fehércsoki
2 gr. porított kakaóvaj
3 ek. túró
3-4 ek. tejszín ( a túró állagától és függ, nekem kicsit több kellett)
1 ek. cukor
kevés baracklekvár

A fehércsokit megolvasztom és temperálom. Felmelegítem 40-46°C-ra, kavargatással lehűtöm 33-34°C-ra, belekeverem a 2 gr porított kakaóvajat és tovább kavarom, amíg elérni a 29-30°C-t.
Ekkor kikenem a csokival a szilikon formákat, bedobom a hűtőbe, amíg megdermed, kap még egy réteg csokit, majd ha ez is megdermedt minden forma aljára pöttyintek egy kis baracklekvárt.
Visszarakom a hűtőbe amíg a túrós masszát megcsinálom. Egy tálba mérem a túrót, tejszínt és cukrot és botmixerrel egyneművé keverem. Amikor jó az állaga beletöltöm a kész hüvelyekbe, de vigyázok, hogy maradjon kb. 2 mm a lezáráshoz. Visszarakom a hűtőbe, amíg a megmaradt csokit újratemperálom majd minden mélyedést feltöltök csokival és egy (vagy több) határozott mozdulattal lehúzom a felesleget. Figyeljünk, hogy a mélyedések mellett tiszta legyen a terep, mert akkor lesz szép a kész bonbonunk. Visszarakjuk a hűtőbe és 1/2 óra múlva ellenőrizzük, hogy megszilárdult-e teljesen a talp, ha igen, kifordítjuk a kész bonbonokat.


A barna sörös meggy bonbon hasonlóan készül.

Hozzávalók:

300gr étcsoki
2 gr porított kakaóvaj
2 ek. tejszín
6 ek. meggyes Soproni Démon barna sör
15-20 szem meggy, magozva

A tejszínt 2 ek. sörrel melegíteni kezdem majd beletördelek 100 gr csokoládét. Leveszem a tűzről és ha elolvadt hozzákeverem a maradék sört. Hűlni hagyom.
A maradék 200gr étcsokit temperálom. Felmelegítem 40-46°C-ra, kevergetéssel lehűtöm 34-35°C-ra,  belekeverem a kakaóvajat és tovább keverem amíg elérni a 31-32°C-t. Ekkor kikenem vele a formát. Hűtöm, ha megdermedt kikenem még egyszer. Ha ez is megdermedt rakok minden forma aljára méretétől függően egy fél vagy egy egész szem meggyet majd rátöltöm a krémet, de hagyok kb. 2 mm-t a lezáráshoz. A maradék csokit újratemperálom és minden formát feltöltök csokival és egy határozott mozdulattal lehúzom a felesleget. Ismét hűtés és amikor teljesen megszilárdult a talp kifordítom a bonbonokat a formából.


A Sangriás aszalt áfonyával van talán a legkevesebb munka.

Beáztatjuk az áfonyát a Sangriába körülbelül egy órára. Elkészítjük a hüvelyeket a fenti módon. Az áfonyát kinyomkodjuk hogy ne áztassa el a csokit és megtöltjük vele a bonbont, helyet hagyva a lezárásnak, majd lezárjuk. Ha megszilárdult, kifordítjuk a formából.

És a végére egy kis betekintés a kulisszák mögé: készülnek a bonbon dobozok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése