Népszerű bejegyzések

2013. július 18.

Crumble, azaz morzsasüti

Valami finomra, édesre vágytam. Nem volt elég a tegnap este összedobott madártej, valami új kellett. Tegnap este elhatároztam, hogy a mai projekt fánk lesz. Finom, puha, talán még csoki tölteléket is kap. Aztán jött a mélyebben belegondolás, hogy az mégsem valami friss, nyári süti. Tartogassuk a hűvösebb napokra, ma valami üdítő kell. Valamilyen véletlen folytán mindenhonnan a morzsasüti jött velem szembe ma reggel. Ám legyen, beadtam a derekamat.

Feketeerdő crumble

Hozzávalók:
1 ü. cseresznyebefőtt
1 citrom leve és héja
100 gr (1 tábla) tejcsoki (lehet ét is, de akár fehérrel is érdekes lehet)
2 ek. liszt

360 gr liszt
200 gr cukor
1/2 cs. sütőpor
200 gr margarin
1 tojás

A cseresznyebefőtt levét leszűrjük, erre most nem lesz szükségünk. A gyümölcsre reszeljük a citrom héja és ráfacsarjuk a levét, ráreszeljük egy nagy lyukú reszelőn a csokit és rászórjuk a lisztet. Összekeverjük és állni hagyjuk.

A tésztához a margarint fél órára a fagyasztóba rakjuk, jó kemény legyen. Kimérjük a lisztet, cukrot, sütőport egy tálba és ráreszeljük nagy lyukú reszelőn a margarint. Összemorzsoljuk, de nem gyúrjuk, csak épp morzsalékos legyen. Ráütjük a tojást és ezzel is elmorzsoljuk.

Egy tepsit (ennek híján kapcsos tortaformát) kivajazunk és lisztezünk és a tésztából két nagy marékkal és még egy féllel az aljára lapogatunk, lenyomogatjuk egy kissé. Erre szórjuk a cseresznyés keveréket majd a maradék tésztát rászórjuk, de ezt már nem lapogatjuk.

50 perc alatt 180°C-on készre sütjük, forrón még ne szeleteljük!

Van olyan változata a sütinek amikor az aljára nem kerül tészta, ezt is érdemes kipróbálni, de inkább egy vagy két személyes szuflé formában, amiből csak ki kell kanalazni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése