Sajnos, nem sajnos, nincs túl sok időm sütni, főzni. Elvileg szeptembertől már nem lesz ilyen hajtás, de akkor meg jön a suli meg a Csalogány. Már alig várom, hogy belevethessem magam a szakmai titkokba és egyéb fortélyokba, és átadhassam akár nektek, ha követtek!
Most egy könnyű túrós, tejszínes sütit hoztam. Nagyon finom, eteti magát, a gyümölcs variálható akár frissre is, de nekem így fagyasztottal nagyon tetszett, hűsítő élmény!
Hozzávalók:
2 db 15-ös laphoz
360 gr liszt
200 gr cukor
1/2 cs. sütőpor
csipet só
200 gr margarin
1 tojás
A tésztalapok hozzávalóit összemorzsoljuk. Először a lisztet keverjük el a cukorral, a sütőporral, a sóval és a citrom héjával majd belereszeljük a margarint. Sokat segít ha előbb bedobjuk a fagyasztóba fél órára. Majd ha ezeket alaposan elmorzsoltuk akkor hozzáütjük a tojás és ezt is beledolgozzuk az ujjaink hegyével, de ha mindezt egy késes aprítóban végezzük el, sokkal egyszerűbb!
Egy 15-ös tortagyűrűt kibélelünk sütőpapírral és a tészta felét belenyomkodjuk majd ezt tesszük a tészta másik felével is és 20-25 perc alatt készre sütjük 175°C-on.
A krémhez:
250 gr túró
250 gr joghurt
1 citrom leve és héja
5 ek. porcukor
150 ml tejszín
1 cs. zselatin + 3-4 ek. víz
250gr vegyes gyümölcs, nálam fagyasztott málna, szeder, ribizli, áfonya
A tejszínt kézi haberővel lazán felvertem. A túrót elmorzsoltam és ráöntöttem a joghurtot, belekevertem a porcukrot és a citrom héjat és levét majd a tejszínt is beleforgattam.
A zselatint elkeverjük egy kevés vízzel és állni hagyjuk 5 percet, hogy a zselatin megszívja magát majd a mikróba tesszük fél percre, közepes fokozaton, hogy felolvadjon és hozzákeverjük a túrós masszához.
Jó magas tortagyűrű kell ehhez a sütihez. (vagy 2 darabot egymásra rakunk, mint én)
A gyűrű aljába rakjuk az egyik kisült lapot és erre halmozzuk a túrós töltelék nagy részét, majd rá a másik lap, erre egy kevés krém és rá a gyümölcs. Én nem olvasztottam ki, csak elővettem amikor nekiálltam a sütinek, így már nem volt kemény, de még jó hideg.
Esetleg érdemes a lapokat valamilyen folyadékkal, gyümölcslével meglocsolni vagy készíthetjük piskóta tésztával is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése