Nekem egy kicsit összevissza, de ez az élvezeti értékéből vajmi keveset von le.
Ajándékba készült egy pár gyógytornásznak, remélem örülni fognak neki.
Pillecukor:
1 marék citromfű
1 csésze meleg víz
A citromfüvet összetépkedjük és ráöntjük a vizet. Pár órát vagy akár egy éjszakát is állni hagyjuk, másnap leszűrjük.
60 gr víz
1/2 cs. zselatinpor
60gr citromfüves vízben elkeverünk 1/2 cs. zselatint. Állni hagyjuk.
2 1/2 ek. cukrozatlan kakaópor
1 csapott ek. instant kávépor
30 g citromfüves víz
40 g méz
Egy nagyobbacska tálban összekeverjük a kakaót és a kávét. A vizet mikróban felmelegítjük és hozzáöntjük, majd a mézet is belecsurgatjuk, összekeverjük.
A zselatinos keveréket fél perc alatt megmelegítjük a mikróban és hozzákeverjük.
100 g cukor
40 g méz
1 ek. citromfüves víz
csipet só
Összekeverjük a cukrot, mézet, vizet és a csipet sót majd melegíteni kezdjük. Körülbelül 5 percig főzzük, forraljuk.
A kézi mixert kis fokozatra kapcsoljuk és nagyon lassan hozzáöntjük a cukros szirupot a kakaós keverékhez, közben nagyon alaposan, mindenhol keverjük a mixerrel. Ez fontos, különben lesüllyed az aljára és összeáll a cukor.
Ha benne van még 5 percig kis fokozaton járatjuk a gépet, ellenőrizzük, hogy az alján nincs-e összeállva a cukorból, ha igen, felkeverjük egy kanállal és eldolgozzuk. Ha letelt az 5 perc a legmagasabb sebességre kapcsolunk és így járatjuk még 6-7 percig. A massza ki fog világosodni és körülbelül 3-4x-es térfogatra nő.
Egy dobozt kibélelünk folpack-kal és beleöntjük a masszát. Fagyasztóban 2-3 óra alatt szépen megszilárdul, de berakhatjuk a hűtőbe is, akár egy éjszakára.
Ha megdermedt szépen kibontjuk és egy háztartási ollóval kis darabokra vágjuk. Egy tálkába kakaót szórunk és minden darabot meghempergetjük benne majd egy szitán lerázzuk róluk a felesleget és ÉLVEZZÜK!
Forrás kisebb változtatásokkal: Praliné Paradicsom
Eszterházy praliné
150 gr darált dió
3 ek. cukor
1 dl tejszín
1 tk. vaj
A diót megpirítjuk egy kissé majd hozzáadjuk a cukrot. 2 percig kevergetjük, ez alatt a cukor elolvad. Leveszük a tűzről és hozzáöntjük a tejszínt majd a vajat is. Alaposan összedolgozzuk és egy négyzet alakú edénybe öntjük. Én egy 20x15cm-es dobozt használtam. Alaposan lelapogatjuk a diós masszát, igyekezzünk, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.
40 gr tejszín
30 dkg fehér csoki vagy bevonó, utóbbival puhább lesz
2 ek. rum
A tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről és belekeverjük a csokit. Ha nem olvad el rendesen visszatesszük még egy picit a tűzre. Belekeverjük a rumot és ráöntjük a diós masszára.
Tegyük hűtőbe amíg megdermed. Ha kész, felvágjuk hosszúkás darabokra.
20 dkg fehércsokit felolvasztunk és temperálunk.
(Felmelegítjük 40-46°C-ra, kevergetéssel lehűtjük 33-34°C-ra, hozzákeverünk 2 gr porított kakaóvajat és tovább hűtjük 29-30°C-ra)
A kockáinkat egy rácsra tesszük és bevonjuk a fehér csokival. Egy teáskanálnyit ráfolyatunk a csokiból egy kockára és megpróbáljuk mindenhol befedni vele.
Ha minden kocka kész, megvárjuk amíg megdermed a bevonat.
5 dkg tejcsokit felolvasztunk, nem muszáj temperálni, de megtehetjük. Egy tiszta injekciót megfosztunk a tűtől és ebbe szívjuk fel az olvasztott tejcsokit. Egy kicsit felfordítjuk, hogy minden levegő a csőhöz tudjon vándorolni és kinyomjuk belőle. Ezután már dolgozhatunk vele, 3 csíkot húzunk minden kocka tetejére és a két végén és a közepén végighúzunk egy kést, de nem nyomjuk rá, csak, hogy meglegyen a minta.
Ha kész mind, hűtsük le.
Szilvapálinkás, szilvás bonbon
20 dkg étcsokit megolvasztunk és temperálunk.
(Felmelegítjük 40-46°C-ra, kevergetéssel lehűtjük 34-35°C-ra, hozzákeverünk 2 gr porított kakaóvajat és tovább hűtjük 31-32°C-ra)
A formáinkat kikenjük az olvasztott csokival, lehúzzuk a felesleget, lehűtjük, ha megdermedt megismételjük. Újra hűtés, addig elkészítjük a tölteléket.
1 nagy marék aszalt szilvát körülbelül 1 dl szilvapálinkával leöntünk. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit, így ezt akár előző nap is megtehetjük.
Öntsük az egészet aprítógépbe és dolgozzuk finom pépesre. 5 dkg csokit olvasszunk meg és adjuk hozzá, keverjük össze ezzel is.
Ha megdermedt a hüvely, tölthetjük is. Annyi tölteléket tegyünk minden mélyedésbe, hogy legyen hely a lezáráshoz.
A maradék csokit újratemperáljuk és ezzel zárjuk le. Minden mélyedést feltöltünk csokival és a felesleget és határozott mozdulattal eltávolítjuk.
Visszarakjuk hűlni, ha megdermedt, kifordítjuk és élvezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése