Népszerű bejegyzések

2013. július 6.

Bonbon válogatás készült

A mai nap készült egy kis válogatás: Citromfüves-kakaós pillecukor, Eszterházy praliné és szilvás, szilvapálinkás bonbon.
 Nekem egy kicsit összevissza, de ez az élvezeti értékéből vajmi keveset von le.
Ajándékba készült egy pár gyógytornásznak, remélem örülni fognak neki.


Pillecukor:

1 marék citromfű
1 csésze meleg víz

A citromfüvet összetépkedjük és ráöntjük a vizet. Pár órát vagy akár egy éjszakát is állni hagyjuk, másnap leszűrjük.

60 gr víz
1/2 cs. zselatinpor

60gr citromfüves vízben elkeverünk 1/2 cs. zselatint. Állni hagyjuk.

2 1/2 ek. cukrozatlan kakaópor
1 csapott ek. instant kávépor
30 g citromfüves víz
40 g méz

Egy nagyobbacska tálban összekeverjük a kakaót és a kávét. A vizet mikróban felmelegítjük és hozzáöntjük,  majd a mézet is belecsurgatjuk, összekeverjük.
A zselatinos keveréket fél perc alatt megmelegítjük a mikróban és hozzákeverjük.

100 g cukor
40 g méz
1 ek. citromfüves víz
csipet só

Összekeverjük a cukrot, mézet, vizet és a csipet sót majd melegíteni kezdjük. Körülbelül 5 percig főzzük, forraljuk.

A kézi mixert kis fokozatra kapcsoljuk és nagyon lassan hozzáöntjük a cukros szirupot a kakaós keverékhez, közben nagyon alaposan, mindenhol keverjük a mixerrel. Ez fontos, különben lesüllyed az aljára és összeáll a cukor.
Ha benne van még 5 percig kis fokozaton járatjuk a gépet, ellenőrizzük, hogy az alján nincs-e összeállva a cukorból, ha igen, felkeverjük egy kanállal és eldolgozzuk. Ha letelt az 5 perc a legmagasabb sebességre kapcsolunk és így járatjuk még 6-7 percig. A massza ki fog világosodni és körülbelül 3-4x-es térfogatra nő.
Egy dobozt kibélelünk folpack-kal és beleöntjük a masszát. Fagyasztóban 2-3 óra alatt szépen megszilárdul, de berakhatjuk a hűtőbe is, akár egy éjszakára.
Ha megdermedt szépen kibontjuk és egy háztartási ollóval kis darabokra vágjuk. Egy tálkába kakaót szórunk és minden darabot meghempergetjük benne majd egy szitán lerázzuk róluk a felesleget és ÉLVEZZÜK!
Forrás kisebb változtatásokkal: Praliné Paradicsom



Eszterházy praliné

150 gr darált dió
3 ek. cukor
1 dl tejszín
1  tk. vaj

A diót megpirítjuk egy kissé majd hozzáadjuk a cukrot. 2 percig kevergetjük, ez alatt a cukor elolvad. Leveszük a tűzről és hozzáöntjük a tejszínt majd a vajat is. Alaposan összedolgozzuk és egy négyzet alakú edénybe öntjük. Én egy 20x15cm-es dobozt használtam. Alaposan lelapogatjuk a diós masszát, igyekezzünk, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.

40 gr tejszín
30 dkg fehér csoki vagy bevonó, utóbbival puhább lesz
2 ek. rum

A tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről és belekeverjük a csokit. Ha nem olvad el rendesen visszatesszük még egy picit a tűzre. Belekeverjük a rumot és ráöntjük a diós masszára.

Tegyük hűtőbe amíg megdermed. Ha kész, felvágjuk hosszúkás darabokra.

20 dkg fehércsokit felolvasztunk és temperálunk.

(Felmelegítjük 40-46°C-ra, kevergetéssel lehűtjük 33-34°C-ra, hozzákeverünk 2 gr porított kakaóvajat és tovább hűtjük 29-30°C-ra)

A kockáinkat egy rácsra tesszük és bevonjuk a fehér csokival. Egy teáskanálnyit ráfolyatunk a csokiból egy kockára és megpróbáljuk mindenhol befedni vele.
Ha minden kocka kész, megvárjuk amíg megdermed a bevonat.

5 dkg tejcsokit felolvasztunk, nem muszáj temperálni, de megtehetjük. Egy tiszta injekciót megfosztunk a tűtől és ebbe szívjuk fel az olvasztott tejcsokit. Egy kicsit felfordítjuk, hogy minden levegő a csőhöz tudjon vándorolni és kinyomjuk belőle. Ezután már dolgozhatunk vele, 3 csíkot húzunk minden kocka tetejére és a két végén és a közepén végighúzunk egy kést, de nem nyomjuk rá, csak, hogy meglegyen a minta.
Ha kész mind, hűtsük le.


Szilvapálinkás, szilvás bonbon

20 dkg étcsokit megolvasztunk és temperálunk.

(Felmelegítjük 40-46°C-ra, kevergetéssel lehűtjük 34-35°C-ra, hozzákeverünk 2 gr porított kakaóvajat és tovább hűtjük 31-32°C-ra)

A formáinkat kikenjük az olvasztott csokival, lehúzzuk a felesleget, lehűtjük, ha megdermedt megismételjük. Újra hűtés, addig elkészítjük a tölteléket.

1 nagy marék aszalt szilvát körülbelül 1 dl szilvapálinkával leöntünk. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit, így ezt akár előző nap is megtehetjük.
Öntsük az egészet aprítógépbe és dolgozzuk finom pépesre. 5 dkg csokit olvasszunk meg és adjuk hozzá, keverjük össze ezzel is.
Ha megdermedt a hüvely, tölthetjük is. Annyi tölteléket tegyünk minden mélyedésbe, hogy legyen hely a lezáráshoz.
A maradék csokit újratemperáljuk és ezzel zárjuk le. Minden mélyedést feltöltünk csokival és a felesleget és határozott mozdulattal eltávolítjuk.
Visszarakjuk hűlni, ha megdermedt, kifordítjuk és élvezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése